Сьогодні як ніколи раніше для власників приватних будинків гостро стоїть питання скорочення витрат на оплату рахунків за опалення. Не зовсім правильний підхід до опалення свого приміщення негативно відбивається на суми в платіжках за газ або електрику (залежно від того, чим ви опалюєте будинок).

Дотримуючись 4 простих порад, описаних нижче, майже кожен домовласник може без зусиль економити близько 1 000 гривень на рік (або навіть більше). Для тих, хто будує новий будинок або модернізує старий, ми приготували додаткову пораду.

Порада №1 – Зменшіть потужність

Той, хто любить тепло, як правило, набагато сильніше повертає ручку термостата. З погляду правильного опалення будинку перегрів повітря в приміщенні – одна з перших і найпоширеніших помилок, яку роблять домовласники.

Якщо ви підозрюєте, що йдеться про ваш випадок, тоді рекомендуємо знизити температуру на 1-2 або навіть 3 градуси і одягнутися трохи тепліше, ніж зазвичай. Невеликої різниці ваш організм не відчує, а ось річна економія може виявитися помітною.

Ще один хороший спосіб регулювати потужність опалення – термостат. Ви можете запрограмувати його знижувати температуру на ніч, або ж під час вашої відсутності вдома. Система може працювати повністю автоматично і вам не потрібно постійно стежити за цим. У наш час термостат у новому будинку – пристрій першої необхідності.

Порада №2 – Не закривайте радіатори опалення

Для багатьох людей їхні радіатори опалення здаються непривабливими, тому вони намагаються заховати їх за диваном або декоративною решіткою. Це велика помилка, оскільки в результаті виникає застій теплого повітря, який перешкоджає поширенню тепла по всій кімнаті.

У підсумку в приміщенні стає холодніше, і його доводиться опалювати інтенсивніше, тому краще змиритися з непривабливим зовнішнім виглядом радіаторів і звільнити простір навколо них.

Порада №3 – Стравлюйте повітря з радіаторів

Не просто так з року в рік перед початком опалювального сезону на касах будівельних магазинів з’являється безліч радіаторних ключів. Річ у тім, що за рік у радіаторі накопичується багато повітря, яке частково (або навіть повністю) перешкоджає його нагріванню.

Через це старі системи опалення також можуть видавати гучні булькаючі звуки, тому напередодні опалювального сезону повітря завжди рекомендується стравлювати. Не варто нехтувати такою простою, але часом дуже дієвою порадою.

Порада №4 – Усуньте витік тепла

Багато тепла втрачається через двері та вікна, тому вночі, а також коли приміщення порожнє, рекомендується тримати штори та віконниці закритими. За необхідності варто також замінити вікна на енергозберігаючі.

Оцінити, наскільки це необхідно, можна за допомогою звичайного аркуша паперу: якщо він без зусиль проходить у проміжок між рамою і віконним прорізом, то потрібне додаткове ущільнення. Від небажаної втрати тепла також оберігають подвійні рами або теплі укоси.

Нестандартна порада: ТЕПЛОВИЙ НАСОС


Тепловий насос
є нестандартною порадою через те, що не у всіх, на жаль, є необхідні ресурси, а також можливість для його встановлення. Насамперед, він ідеально підійде тим, хто якраз будує будинок, а тому ще має в своєму розпорядженні всі можливості.

Однак над придбанням теплового насоса варто задуматися і людям, які займаються модернізацією старого житла, оскільки він дає змогу значно скоротити витрати на опалення будинку.

Як бачите, скоротити витрати на опалення зовсім нескладно. Кілька простих хитрощів і хитрощів дадуть змогу щорічно економити значну суму коштів.

Тим, хто готовий зробити ще один крок уперед і хоче відійти від традиційних джерел тепла, варто задуматися над придбанням теплового насоса. Цей крок особливо рекомендований тим, хто якраз збирається збирається новий будинок.

ЧИТАЙТЕ ЗА ТЕМОЮ: “Опалення будинку тепловим насосом. Що потрібно знати?