Тепловий насос Heliotherm вже 5 років поспіль забезпечує опалення та ГВП на АЗК «ОККО» біля Львова

Июн 7, 2017 | Новости

На одній із АЗК «ОККО» біля міста Львова 5 років тому (у 2012 році) було встановлено геотермальний тепловий насос Heliotherm. Весь цей час тепловий насос австрійського виробництва безперебійно забезпечував комплекс «ОККО» теплом та гарячою водою. Наші співробітники підготували коротке відео з місця події.

На початку листопада 2012 року був уведений в експлуатацію великоформатний автозаправний комплекс «ОККО» в селі Рясна-Руська на виїзді зі Львова, для обігріву й забезпечення гарячою водою якого використовується спеціальний тепловий насос.

 

Дія обладнання марки Heliotherm базується на перетворенні в теплову енергію грунтової температури випаровування. У світі такі схеми застосовуються достатньо широко, проте в Україні це ще нове слово в галузі теплозабезпечення нежитлових об’єктів, зокрема заправок.

 

На АЗК у Рясній-Руській пробурено 10 свердловин, кожна по 84 метри завглибшки. У свердловинах містяться зонди для відбору тепла грунту. Взимку насос працює на обігрів приміщення, влітку, навпаки – здатний його охолоджувати. Він укомплектований погодозалежною автоматикою, яка дає змогу плавно змінювати температурний режим обігріву/охолодження, залежно від температури навколишнього середовища. А це – додаткові можливості для економії енергоресурсів.

 

За однакової теплової потужності, встановлене на АЗК «ОККО» обладнання споживає у 4 рази менше електроенергії, ніж електричний котел (10,5 кВт проти 42 кВт відповідно).

 

Неабияке значення має й те, що така технологія, як на АЗК у Рясній-Руській, може бути застосована практично в будь-якому місці. Вона не вимагає специфічних природних передумов, як, скажімо, сонячні батареї, джерела вітрової чи термальної енергії.

 

Встановлення такої системи, безумовно, капіталоємний проект, його вартість значно перевищила традиційні джерела обігріву, що застосовуються на АЗК. Однак встановлене в рамках пілотного проекту обладнання дасть змогу економити до 75% електроенергії, необхідної для підігріву чи кондиціонування приміщень.

 

З огляду на значно більшу екологічність, інженерно-проектні підрозділи «Концерну Галнафтогаз» вважають цей напрям теплозабезпечення перспективним і для інших заправок мережі «ОККО».

Нефінансовий звіт «Концерну Галнафтогаз» за 2012 рік.