Питання опалення будинку – один із перших пунктів, який потрібно ретельно продумати, починаючи будівництво власного житла. Під час вибору джерела опалення та приготування гарячої води звертають увагу на низку чинників:

    1. Суму щомісячних витрат на опалення при виборі того чи іншого джерела тепла;
    2. Вартість капітальних витрат для встановлення системи опалення “під ключ”;
    3. Ефективність роботи системи опалення та зручність проживання з нею в будинку;
    4. Необхідність підключення комунікацій, а також вартість їх введення в будинок тощо.

Останнім часом дедалі частіше майбутні домовласники висувають до системи опалення низку додаткових вимог:

  • Мінімальні потокові витрати на опалення та ГВП з оптимальним терміном окупності опалювального обладнання;
  • Максимальна безпека роботи опалювального обладнання, висока екологічність;
  • Високий комфорт у будинку за будь-якої температури довкілля, можливість точного налаштування і підтримання клімату в будинку тощо.

Слід також згадати, що не тільки високі вимоги до ефективності роботи системи опалення, а й постійно зростаючі тарифи на природний газ змушують користувачів звертати свою увагу в бік альтернативних способів опалення: повітряних і геотермальних теплових насосів.

Сьогодні ми хотіли б просто і коротко розібрати тему переваг теплових насосів. Чим же так гарні
теплові насоси
і які недоліки вони мають? Про все по порядку.

Переваги теплових насосів

Під час вибору опалювальної системи з використанням теплових насосів слід уважно вивчити їхні переваги та недоліки, щоб повною мірою розуміти, на користь якого обладнання варто ухвалювати рішення.

Висока економічність

Головна відмінна риса теплових насосів, як порівняти з традиційними джерелами тепла, – висока ефективність роботи, а отже, й економічність.

Зазвичай тепловий насос здатний виробити близько 3-5 кВт теплової енергії, використовуючи всього 1 кВт електричної енергії. Електричний котел з 1 кВт електроенергії виробляє 0,9-1 кВт теплової енергії. Тобто теплові насоси дають у 3-5 разів більше теплової енергії порівняно з електрокотлами.

Теплові насоси австрійської компанії Heliotherm мають ще вищий коефіцієнт перетворення тепла (COP), який може досягати значення 6-7. Тобто теплові насоси Heliotherm можуть виробляти до 7 кВт теплової енергії, витративши для цього всього лише 1 кВт електричної енергії.

Тепловий насос Heliotherm з рекордно-високим показником SCOP=6,7

Тепловий насос Heliotherm з рекордно-високим показником SCOP=6,7

 

Яким чином це можливо? Річ у тім, що теплові насоси не виробляють тепло за допомогою нагрівання, вони переносять низькопотенційне тепло з вулиці до будинку (читайте статтю “Як працює тепловий насос?”).

Ще дуже важливий момент у питанні економічності теплових насосів – використання електричної енергії. Крім того, що тепловий насос використовує мінімум електроенергії варто сказати, що домовласник платить за “світло” за мінімальними цінами. Наразі на території України діє спеціальний тариф на електроенергію для опалення будинку тепловим насосом зі споживанням до 3000 кВт на місяць.

Найбільш економічні теплові насоси двох типів: теплові насоси Грунт-Вода і теплові насоси Вода-Вода. Менш економічні, але дешевші під час монтажу теплові насоси Повітря-Вода. У будь-якому разі під час вибору теплового насоса потрібно обов’язково проконсультуватися з фахівцями, щоб ухвалити правильне й обґрунтоване рішення.

Універсальність і комфорт

Крім високої ефективності роботи системи опалення теплові насоси забезпечують будинок необхідною кількістю гарячої води (навіть якщо потрібно приготувати гарячу воду для басейну). І ще теплові насоси максимально економно роблять те, що газові та твердопаливні котли не здатні: забезпечують дім прохолодою в спекотну пору року.

Тобто теплові насоси максимально ефективно виконують такі функції:

  1. Обігрівають будинок.
  2. Забезпечують мешканців гарячою водою.
  3. У спекотну пору року охолоджують приміщення будинку.

Опалення будинку тепловим насосом рекомендується реалізовувати за допомогою низькотемпературної системи опалення (тепла підлога/теплі стіни). Охолодження будинку можна реалізувати через систему фанкойлів, але краще робити це через систему холодних стін.

Система теплих стін для опалення взимку та охолодження влітку.

Система теплих стін для опалення взимку та охолодження влітку.

 

У такій системі для опалення використовують підлогу і стіни, для охолодження тільки стіни. Оптимальною температурою на поверхні підлоги/стін прийнято вважати +22-25°С (для опалення).

Кондиціонування приміщень можна реалізувати пасивним способом: коли взагалі не задіюється компресор теплового насоса, а використовуються тільки циркуляційні насоси для перекачування теплоносія з ґрунту до будинку (навіть влітку температура ґрунту під землею в діапазоні +10-14°С). Теплоносій подається в систему теплих стін, тим самим охолоджуючи температуру в будинку до комфортних +18-22°С.

На відео вище представлений приклад реалізації системи опалення та кондиціонування з використання теплих підлог/стін, яку встановлювала команда компанії Елементум на одному з об’єктів у Київській області.

Слід також сказати, що використання теплового насоса в комбінації з низькотемпературною системою опалення є найкомфортнішим для тих, хто проживає в будинку. Не потрібно турбуватися про пожежну безпеку, не потрібно підкидати дрова, повітря в будинку не пересушується, а всі приміщення прогріваються рівномірно з точністю до градуса. Охолодження за допомогою холодних стін – найбільш комфортний і ефективний спосіб кондиціонування приміщень.

Керувати температурою в будинку можна за допомогою смартфона, який під’єднується до теплового насоса через інтернет. Це дуже зручно і практично. Крім того, для кожної окремої кімнати можна задати свій температурний режим.

Надійність і безпека

Основний робочий елемент у тепловому насосі – компресор. Такий самий, як у вашому холодильнику на кухні, тільки значно більшої потужності. Тому завдяки простій і продуманій конструкції теплового насоса він може працювати безперебійно понад 25 років і більше. Ні газові, ні твердопаливні, ні електричні котли не мають такого терміну служби.

Крім того, всі процеси в холодильному контурі відбуваються в замкнутому просторі. У роботі теплового насоса виключений людський або зовнішній фактор. Немає процесів горіння, нічому запалюватися або диміти.

Теплові насоси абсолютно безпечні для мешканців будинку і для самого навколишнього середовища. Робота системи опалення або охолодження з використанням теплового насоса унеможливлює викид будь-яких шкідливих речовин, як це відбувається під час роботи газових або твердопаливних котлів.

Недоліки теплових насосів

Територія для буріння, шум у котельні, 3-х фазна електромережа – це, найімовірніше, особливості встановлення/експлуатації теплових насосів. Теплові насоси австрійської компанії Heliotherm зуміли позбутися цих особливостей.

Для буріння майже завжди можна знайти територію біля будинку, навіть якщо він уже побудований. Наші фахівці покривають плівкою територію, яку можуть забруднити під час буріння свердловин, щоб скрізь було максимально чисто. Якщо буритися немає можливості, тоді можна встановити повітряний тепловий насос.

Повітряні теплові насоси компанії Heliotherm – найтихіші на ринку теплових насосів Європи (18 Дб на відстані 3 метри від зовнішнього блоку теплового насоса Повітря-Вода серії Sensor Solid).

Найтихіший тепловий насос Повітря-Вода на ринку.

Найтихіший тепловий насос Повітря-Вода на ринку.

 

Внутрішній блок теплового насоса, що встановлюється в котельні, обладнаний найсучаснішим компресором, максимально ізольованим, щоб знизити рівень шуму до мінімуму.

У модельному ряді теплових насосів Heliotherm є моделі, які не потребують 3-х фазного підключення і не настільки вимогливі до електромережі.

То що, теплові насоси не мають жодних недоліків? Ні. Основний і найголовніший недолік теплових насосів це …

Вартість і термін окупності

Майбутні домовласники очікують почути ціну на тепловий насос на рівні газового котла, але якщо йдеться про високоефективний геотермальний тепловий насос, тоді доведеться інвестувати чималу суму. Частину грошей на сьогодні (до 30-35%) можна отримати у вигляді компенсації за програмою IQ Energy.

Другий нюанс – окупність. Що менша площа будинку, то більший термін окупності. Дуже часто майбутні домовласники розраховують, що обладнання окупиться за 1,5-2 роки. Таке іноді буває (коли опалювальний об’єкт дуже великий, а витрати на його опалення ще більші), але частіше за все термін окупності обладнання становить 10-15 років, а то й більше. Йдеться про високоякісне європейське обладнання.

Для того, щоб зрозуміти скільки коштуватиме тепловий насос для вашого будинку, а також як розрахувати його окупність –
зверніться до наших фахівців
. Ми з радістю допоможемо!