Січ 30, 2017 | Статті

Затишок і зручність проживання в приватному будинку, мабуть, насамперед залежать від таких складових, як:

  1. Система опалення будинку в холодну пору року;
  2. Система охолодження його приміщень влітку;
  3. Система гарячого водопостачання, яка має працювати безперебійно цілий рік.

Зазвичай уже на початкових етапах будівництва майбутні господарі будинку ставлять такі запитання:

  • Як найкраще опалити свій будинок?
  • Яка система опалення буде найбільш ефективною?
  • Як охолоджувати всі приміщення влітку?
  • Як не залишитися без гарячої води?

Вибір системи опалення будинку

Звичайно, вибір опалювальної системи і самого обладнання залежить від запланованого вами бюджету. Традиційні системи опалення на природному газі мають на увазі відносно невеликі початкові витрати на купівлю газового котла і його установку, але щомісячні платежі за споживання “блакитного палива” з кожним роком стрімко зростають, змушуючи майбутніх домовласників шукати альтернативу.

Часто на додаток до газового котла встановлюють піролізний, або твердопаливний, котел, який хоча й економічніший за газовий, але також не позбавлений недоліків.

Сьогодні дедалі більше наших споживачів наслідують приклад європейців, встановлюючи хоча й не дешеві, але найефективніші системи опалення будинку на теплових насосах.

Переваги теплових насосів

Повітряний і геотермальний теплові насоси Heliotherm

Повітряний і геотермальний теплові насоси Heliotherm

Тепловий насос – пристрій, який забирає низькопотенційне тепло з повітря, ґрунту або води і, попередньо підігрівши його, переносить у будинок. Особливість теплових насосів у тому, що вони здатні опалити будинок взимку, а влітку – охолодити його. Крім того, таке обладнання забезпечує безперебійне гаряче водопостачання.

Тобто для роботи теплового насоса не потрібен дорогий газ або пелети . Щоб опалити будинок, це обладнання використовує безкоштовне тепло атмосфери і всього лише трохи електричної енергії для роботи компресора.

У підсумку виходить найбільш енергоефективна система опалення будинку на тепловому насосі, на користь якої свідчать такі факти:

1. Постійно забезпечує теплом ваш будинок у холодну пору року. Інтенсивність і час опалення можна регулювати віддалено за допомогою смартфона або автоматично, залежно від температури за вікном.

2. має функцію пасивного охолодження влітку за практично нульових витрат на електричну енергію. Чисте і свіже повітря – запорука здоров’я і благополуччя мешканців приватного будинку.

3 Безперебійно постачає весь будинок свіжою гарячою водою, якої буде достатньо для всіх, хто проживає в приміщенні.

Обов’язково потрібно зазначити те, яким саме чином відбувається опалення будинку тепловим насосом. Обладнання може передавати тепло в будинок такими способами, як:

  • традиційне радіаторне опалення;
  • опалення з використанням системи теплих підлог і стін;
  • комбіновані способи опалення;
  • повітряне опалення системою вентиляційних каналів.

Практика показує, що найефективніший варіант опалення будинку тепловим насосом – це застосування системи теплих підлог і стін. Такий спосіб опалення приміщень найбільш ефективний і дає змогу постійно підтримувати комфортну температуру в усьому будинку.

Типи теплових насосів

Для опалення будинку найчастіше використовують один із трьох типів теплових насосів:

  • Геотермальний тепловий насос (тепловий насос “ґрунт-вода”) витягує теплову енергію з ґрунту (землі) за допомогою системи колекторів, які покладено в свердловинах або розподілено по ділянці. Цей тип обладнання найефективніший, оскільки в будь-яку пору року на глибині 1,5-2 метри температура ґрунту не опускається нижче 5-8°С.
  • Повітряний тепловий насос (тепловий насос “повітря-повітря”) витягує тепло з повітря, підігріває до необхідної температури і транспортує в будинок. Установка не займає багато часу, але в холодні періоди така система менш ефективна, ніж ґрунтові теплові насоси.
  • Водяний тепловий насос (тепловий насос “вода-вода”) використовує тепло ґрунтових вод для опалення приміщень у будинку. Також відзначається високою ефективністю, але встановлення можливе в тому разі, якщо є водойма біля ділянки.

Геотермальний тепловий насос Heliotherm

Геотермальний тепловий насос Heliotherm

Підбір теплового насоса для опалення будинку слід довіряти професіоналам з великим досвідом роботи. Інакше в роботі системи опалення та гарячого водопостачання будинку можуть виникнути збої, які спричинять значні витрати.

Чому вигідно опалювати будинок тепловим насосом?

У більшості випадків ми рекомендуємо нашим клієнтам встановлювати систему опалення на ґрунтовому тепловому насосі. Такий спосіб опалення будинку має низку незаперечних переваг:

1. Найефективніша система опалення будинку на сьогоднішній день.

2. Найменші щомісячні витрати порівняно з газовим або пелетним опаленням.

3) Опалення та охолодження в одній системі. Не потрібно додатково встановлювати кондиціонер.

4. Локальний і віддалений контроль. Ви можете стежити за кліматом у будинку і керувати ним за допомогою термостата, розташованого в будинку, або смартфона через інтернет.

5. Можливість зробити систему повністю автономною завдяки зчленованим колекторам і сонячним батареям. Тепер чергове підвищення цін на енергоносії Вас не торкнеться.

Водночас слід сказати, що найбільші витрати очікують господарів під час купівлі та встановлення обладнання для опалення будинку тепловим насосом (від 10-15 тисяч євро “під ключ”). Тому до вибору обладнання та монтажної організації підходити слід особливо ретельно.

Наш багаторічний досвід підтверджує: опалення будинку тепловим насосом – найправильніше рішення, яке тільки може прийняти майбутній домовласник. Одного разу встановивши систему, ви не тільки взимку, а й влітку переконуватиметеся в її ефективності, економічності, знову і знову хвалитимете самого себе за правильне рішення.

Якщо у вас виникли запитання, будь ласка, звертайтеся до наших фахівців. Ви отримаєте професійну консультацію щодо вашого проєкту.