Сер 8, 2017 | Новини

У кожній галузі виробництва є компанії, на яких рівняються інші підприємці. Такі компанії першими використовують нові технології, які в майбутньому стають загальновизнаною нормою і стандартом.

Інформацією саме про таку компанію та її останні розробки хотілося б поділитися в цій новині.

Піонер у галузі теплових насосів

Heliotherm – австрійський виробник теплових насосів (альтернативного способу опалення). Компанію по праву можна назвати “піонером” (від фр. pionnier, pion – першопроходець, зачинатель) у галузі теплових насосів.

Поміркуйте самі:

  • У 1994 компанія Heliotherm представила перший тепловий насос з повною модуляцією (деякі виробники тільки зараз починають виробництво теплових насосів з інверторною технологією);
  • Пізніше, 2003 року Heliotherm розробила перший у світі тепловий насос, яким керували через інтернет;
  • Зовсім недавно (2015 року), на одній з європейських виставок компанія представила публіці повітряний тепловий насос Воздух-Вода, зовнішній блок якого обладнаний сонячними панелями.
  • З 2017 року австрійська компанія Heliotherm почала продаж нових теплових насосів серії Natural Technology. Технологія, яка використовує в цьому тепловому насосі, – досконале нове рішення, яке можна віднести до низки історичних.
Перший у світі Тепловий Насос Повітря-Вода з вбудованими сонячними панелями. Виробництво Heliotherm (Австрія).
ФОТО: Перший у світі Тепловий Насос Повітря-Вода з вбудованими сонячними панелями. Виробництво Heliotherm (Австрія). Фото: Meinbezirk.at.

Перед тим як роз’яснити суть і переваги теплових насосів серії Natural Technology дозвольте пояснити проблематику ефективності теплових насосів.

Як вимірюється ефективність теплових насосів

З постійним зростанням цін на енергоресурси теплові насоси все частіше і частіше використовуються як найбільш ефективний спосіб опалення приміщень.

Ефективність теплового насоса вимірюється показником COP (Коефіцієнт Перетворення Тепла) і SCOP (Середньосезонний Коефіцієнт Перетворення Тепла).

COP або КПТ теплового насоса – співвідношення між кількістю вироблюваної теплової енергії (кВт/год) для опалення і приготування гарячої води та електричної енергії (кВт/год), необхідної для роботи теплового насоса.

Наприклад, якщо виробник пише, що COP його теплового насоса дорівнює 3, то це означає, що тепловий насос за допомогою 1 кВт/год електроенергії виробляє 3 кВт/год теплової енергії (тобто тепла).

Реальні показники COP і SCOP теплових насосів Heliotherm (виробництво Австрії)

ФОТО: Реальні показники COP і SCOP теплових насосів Heliotherm (Тіроль, Австрія)

Само собою зрозуміло, що кожен виробник теплових насосів докладає максимум зусиль, щоб його продукція мала найвищі показники COP & SCOP, а також була надійною і недорогою (чого часом дуже важко досягти).

Завдяки багаторічному досвіду та постійному впровадженню інновацій Геліотерму (Heliotherm) вдається досягати таких показників ефективності, які іншим компаніям поки що не під силу.

ТАБЛИЦЯ: Показники ефективності різних моделей теплових насосів Heliotherm

МОДЕЛЬ ТЕПЛОВОГО НАСОСА ТИП ТЕПЛОНАСОСА COP або SCOP ЗНАЧЕННЯ
S12L-M Comfort Compact Повітря-Вода COP 5,1
HP20E-M Basic Comfort Грунт-Вода SCOP 6,2
HP20S25 W-M Web Control Вода-Вода SCOP 7,3
100S120W-M Датчик суцільний Вода-Вода SCOP 8,5

Іноді для досягнення вищих показників ефективності виробник обирає еволюційний шлях. Наприклад, компанія Heliotherm розробила технологію Twin-X® – комплектація теплового насоса додатковим теплообмінником, який дає змогу відбирати максимум тепла з теплоносія.

ВІДЕО: Що таке технологія Twin-X?..

Але найчастіше для досягнення значущих результатів необхідно йти революційним шляхом. Якщо говорити про технологію Natural Technology, то це якраз той випадок. Часом потрібно переглянути усталені принципи і піти новим шляхом.

Технологія Natural Technology

Суть технології Natural Technology – використання теплоносія нового типу: нешкідливого для довкілля газу – пропану.

Тепловий насос Heliotherm серії Natural Technology (COP=6,15)

ФОТО: Тепловий насос Heliotherm серії Natural Technology (COP=6,15)

Переваги нової серії теплових насосів Heliotherm Natural Technology:

  • Природний холодоагент
  • Високоміцні матеріали
  • Технологія модуляції
  • DSI-технологія
  • Twin-X технологія

Традиційно компанія Heliotherm і багато інших виробників теплових насосів використовують фреон R410A для відбору тепла з ґрунту, води або повітря і перенесення в опалювальний контур. Але завдяки багатьом дослідженням і розробкам Heliotherm запустила у виробництво тепловий насос, у якому теплоносієм виступає пропан, а не фреон.

Першим типом теплового насоса, де Heliotherm випробувала дану технологію – тепловий насос прямого випаровування (тепловий насос безпосереднього випаровування). Наступними у виробництво надійдуть теплові насоси Грунт-Вода (ґрунтові теплонасоси) і теплові насоси Повітря-Вода (повітряні теплонасоси).

ВІДЕО: Тепловий насос прямого випаровування.

Річ у тім, що теплофізичні властивості пропану вищі за фреонові, а тому тепловий насос із цим теплоносієм може працювати ефективніше. Згідно з вимірами виробника COP (E4/W35) теплового насоса прямого випаровування серії Natural Technology тепловою потужністю 10,6 кВт становить рекордні 6,15.

Тобто з 1 кВт/год електроенергії тепловий насос Heliotherm здатен виробити понад 6 кВт/год теплової енергії.

ТАБЛИЦЯ: Характеристики нової моделі теплового насоса Heliotherm серії Natural Technology прямого випаровування

Теплові Насоси Natural Technology СНТМ 3-10 СНТМ 5-15
Макс. Теплова потужність (E4 / W35) 10,6 кВт 15,8 кВт
Модулююче (50%) Опалення (E4 / W35) 5,5 кВт 7,9 кВт
Коефіцієнт Перетворення Тепла COP (E4/W35) 6,15 6,18
Теплова потужність (E4 / W55) Вода-Вода SCOP
SCOP (E4/W35) 6,67 6,70
Макс. Температура теплоносія 70°C 70°C
Рівень шуму 51 дБ(А) 51 дБ(А)
Розміри (В х Ш х Г), см 99 х 90 х 55 99 х 90 х 55
Вага 125 кг 126 кг

За заявою виробника додаткове використання сонячних панелей з тепловим насосом дає змогу досягти SCOP, що дорівнює 8-10.

Ще одна перевага новинки – можлива робота з традиційними радіаторами опалення, оскільки температура подачі може досягати 70°C, хоча ефективніше використовувати низькопотенційні системи опалення (тепла підлога, теплі стіни).

Висновки

Важко загадувати наперед і сказати чи зможе нова технологія стати масовою, але вже в недалекому майбутньому завдяки відгукам перших покупців ми зможемо переконатися у високій ефективності теплових насосів серії Natural Technology від Heliotherm.

Кілька важливих порад потенційному покупцеві теплового насоса:

  • Просіть компанію-продавця теплових насосів надати сертифікати, що підтверджують показники COP теплового насосаа.
  • І по-друге, обирайте виробника і модель теплового насоса з найвищими показниками COP і SCOP. Таким чином ви отримаєте високу продуктивність, а отже – низькі експлуатаційні витрати і коротший термін окупності.

На території України вже можливо купити новинку завдяки компанії Елементум – ексклюзивному представнику австрійської компанії Heliotherm на ринку України.

Дізнатися ціну теплового насоса Heliotherm прямого випаровування серії Natural Technology можна також у фахівців відділу продажів компанії Елементум.

 

ІНШІ СТАТТІ ПРО ТЕПЛОВІ НАСОСИ

 

Як скоротити витрати на опалення в будинку? 4 + 1 проста порада!

Сьогодні як ніколи раніше для власників приватних будинків гостро стоїть питання скорочення витрат на оплату рахунків за опалення. Дотримуючись 4-х простих порад, описаних нижче, майже кожен домовласник може без зусиль економити близько 1 000 гривень на рік (або навіть більше). Для тих, хто будує новий будинок або модернізує старий, ми приготували додаткову пораду.

Опалення будинку тепловим насосом. Що потрібно знати?

Опалення будинку тепловим насосом. Що потрібно знати?

Звичайно, вибір опалювальної системи і самого обладнання залежить від запланованого вами бюджету. Традиційні системи опалення на природному газі мають на увазі відносно невеликі початкові витрати на купівлю газового котла і його установку, але щомісячні платежі за споживання “блакитного палива” з кожним роком стрімко зростають, змушуючи майбутніх домовласників шукати альтернативу.

ВІДЕО: Heliotherm – тепловий насос з Австрії. Презентація компанії Heliotherm.

Якість, надійність, довговічність + економія на опаленні – це теплові насоси компанії Геліотерм. Австрійські теплові насоси Heliotherm доступні на ринку України завдяки компанії Елементум.